Cytryniec chiński – Schisandra chinensis
Wysokość: 3 – 10 m.
Okres kwitnienia: maj – czerwiec
Barwa kwiatów: białe, kremowe, różowe
Gleba: żyzna, wilgotna
Stanowisko: słoneczne, półcieniste
Cytryniec chiński pochodzi z Syberii. Jest wysoce odporny na działanie niskich temperatur.
Wytrzymuje mrozy nawet do -30 st.C. W Polsce zyskuje coraz większą popularność jako roślina ozdobna, ale również jako roślina użytkowa, gdyż wytwarza smaczne, czerwone owoce, które dojrzewają we wrześniu. Są one bogate w wiele mikroskładników, witaminę E oraz schizandrynę. Jest to pnącze osiągające ok 10 m. długości. Liście ciemno zielone, owalne, ostro zakończone. Na przełomie maja i czerwca pojawiają się białe, kremowe lub różowe, niepozorne kwiaty. Bardziej dekoracyjne i zauważalne są owoce – czerwone kule o średnicy ok 1 cm. zebrane w grona. Można je jeść na surowo, suszyć oraz wykorzystywać do przetworów. Cytryniec dobrze rośnie na glebach żyznych, gliniasto – piaszczystych, lekko wilgotnych. Nie toleruje suszy, najlepiej będzie się czuł w lekkim półcieniu.