Fatsja Japońska (Fatsia Japonica)

fatsja japońskaRoślina domowa, pochodząca z Japonii. W naturalnym środowisku osiąga wysokość do 4 m. W warunkach domowych natomiast dorasta do 1 m wysokości. Liście osadzone na długich ogonkach, dłoniaste, duże, błyszczące ciemno zielone.

Pielęgnacja:

Fatsja jest niezwykle wytrzymałą rośliną. Najlepiej czuje się na stanowisku jasnym, gdzie temperatura oscyluje między 15-25 st. C. Podłoże powinno być lekkie, przepuszczalne o odczynie lekko kwaśnym. Warto również zastosować na dnie 2cm-ową warstwę drenażu. W okresie wiosennym, gdy roślina wytwarza nowe liście – nawozimy i obficie podlewamy. Młode rośliny przesadzamy co roku, starsze egzemplarze co 3-4 lata.

Rozmnażanie:

Roślinę rozmnażamy za pomocą świeżo zebranych nasion, bądź przez sadzonki zielne.

Zastosowanie:

Fatsja doskonale nadaje się na dekorację restauracji, sklepów, hal. W okresie letnim można ją wystawiać na taras i do ogrodu